Fakta om ved

Vi selger tørr ved med oppgjør i kilo netto vekt. Da betaler nøyaktig for den mengde ved du får slik som alle andre fast-varer har som oppgjørsform. Da kan du også enkelt og direkte sammenligne energikostnad til oppvarming av din bolig. Se Fakta om ved i vår Meny.

Fordel ved kjøp av ved på kilo er at energikostnaden for kommende sesong er fast og forutsigbar noe prisene for strøm viser seg ikke å være.   

Noen mener også at å fyre med ved er koselig, lukt og knitring fra veden er beroligende og avslappende samt at ved gir den beste "varmen".

 

Det finnes mange grunner til å velge det ene treslaget fremfor ett annet treslag til brensel. Det kan være lukt, ulike behov rask eller sen varme, utseende, lyd, minner og opplevelser mm. Dersom man setter søkelys på brennverdi - altså varmen - som veen gir fra seg, gir en kilo ved helt uavhengig treslag akkurat den samme varmen.

Treslagets tetthet er proporsjonal med brennverdi. For eksempel trenger man ett mindre volum av eik- og bøke ved sammenlignet med furu- og bjørke for å produsere 10 000 kw/h. Som regel gjenspeiler også priser på ved, treslaget tetthet. 

Ved til brensel fikk sin egen Norsk Standard i 1997 - NS4414. 

Under her ligger link til Vedkalkulator (kw/t kostnad) og mye mer fakta om ved:   

https://www.norskved.no/